KDE introduceert interface voor netbooks

KDE heet voortaan KDE Softwarecompilatie, en gisteren is er een nieuwe versie van verschenen. Er is nu ook een interface voor netbooks, en sociale netwerken zijn beter geïntegreerd.

Aan KDE 4.4 is een speciale interface toegevoegd voor netbooks. “De netbookomgeving deelt veel componenten met het Plasma-bureaublad, maar is ontworpen om optimaal gebruik te maken van de beperkte ruimte en is geschikter voor touchscreens”, staat in de aankondiging. “Plasma voor netbooks biedt een programmastarter in een volledig scherm, een zoekinterface en een nieuwsoverzicht met veel widgets om informatie van het web te tonen. Tenslotte biedt het een aantal kleine hulpmiddelen die reeds bekend zijn van het grotere broertje van de Plasma-netbookinterface.”

Tabbladen in desktop

Een andere in het oog springende verandering is de integratie van sociale netwerken. Er zijn verschillende widgets die hier op inhaken. Zo is er een widget waarmee gebruikers vanaf het bureaublad berichten kunnen posten, en een widget die bijhoudt wat je vrienden aan het doen zijn.

Ook Kwin heeft veel verbeteringen. Zo kun je alle vier de bureaubladen tegelijk op het scherm krijgen als je ertussen wilt kiezen, de exposé is vernieuwd. Als je een venster naar de zijkant sleept krijgt het de helft van het scherm, en sleep je het naar de bovenkant dan wordt het gemaximaliseerd. Verder zijn de tabbladen doorgedrongen tot de desktop. Hiermee kun je vensters in tabbladen groeperen , waardoor het beheren van veel openstaande programma’s gemakkelijker moet worden.

Multitouch

Onder de motorkap zit nu Qt 4.6. Dit biedt ondersteuning voor het Symbianplatform, een nieuw animatieraamwerk. Bovendien maakt het multitouch mogelijk. Je kunt KDE installeren op Windows, Linux en Mac. De komende versies van Linux-distributies zullen deze versie natuurlijk al standaard meeleveren.