KDE kondigt KDE Platform 4.5 aan

Introductie

KDE, een internationale Free Software gemeenschap, kondigt met trots versie 4.5 van het KDE Platform aan. Deze fundering voor de Plasma Workspaces en de door KDE ontwikkelde toepassingen is op vele gebieden sterk verbeterd; zowel op het gebied van infrastructuur als van ontwikkeltools. Naast de invoering van nieuwe technologieën is er ook veel tijd besteed aan het verbeteren van de prestaties en de stabiliteit van de onderliggende pijlers.

 • Na jaren van ontwikkeling is WebKit KPart deel uit gaan maken van onze bibliotheken en biedt het gebruikers de keuze tussen de WebKit rendering-engine en zijn voorganger KHTML. WebKit biedt nu een veel betere integratie in Konqueror, de KDE-webbrowser, en andere programma's die gebruik maken van de in de de KDE-bibliotheken ingebouwde webmogelijkheden.
   
 • KHTML blijft zich ontwikkelen en krijgt ondersteuning voor Xpath queries
   
 • De prestaties op het gebied van webinhoud zijn verbeterd door gebruik te maken van meerdere paralelle downloads van aparte servers. Dit zorgt er voor dat websites sneller getoond kunnen worden. Zowel de weergavesnelheid van KHTML als van de WebKit-engine stijgt hierdoor.
   
 • Plasma Workspaces kunnen nu worden ingesteld door JavaScript-templates die kunnen worden verspreid als kleine Plasma-pakketten. Dit maakt het voor systeembeheerders eenvoudig om aangepaste Plasma-configuraties te bieden aan gebruikers.
   
 • KSharedDataCache is een buffermechanisme voor toepassingen. Dit nieuwe buffersysteem wordt al gebruikt voor de icoontjes en laat daar merkbare versnelling zien.
   
 • Programmaontwikkelaars die gebruik maken van Kate's SmartRange interface kunnen nu een aantal nieuwe interfaces gebruiken, waarvan de details zijn te vinden in deze blogpost.
   
 • * Nu de KDE-toepassingen hun eerste volledige Python-programma's verwelkomen, hebben de ontwikkelaars van KDE Perl-bindingen toegevoegd aan de officieel gesteunde talen. Ondersteuning voor Ruby is ook aanzienlijk verbeterd.
   
 • Het KDE Platform introduceert nieuwe bindingen voor Perl zodat programmaontwikkelaars meer talen kunnen gebruiken waar ze bekend mee zijn, wanneer ze ontwikkelen met KDE.
   
 • De Phonon Multimedia bibliotheek kan nu optioneel gebruik maken van PulseAudio.
   
 • Deze veranderingen vormen de onderliggende basis voor vele verbeteringen in Plasma Desktop en Plasma Netbooks en in KDE Applications 4.5 die tegelijk met KDE Development Platform 4.5.0 uitgegeven zijn.

Plannen en Work in Progress

Het KDE Paltform-team werkt er hard aan om KDE Platform geschikter te maken voor mobiele apparaten. Met de introductie van KDE Platform-profielen is het mogelijk om KDE te compileren met gelimiteerde functies om zo de grootte te limiteren. Er word nog steeds ngedacht over deze profielen zodat ze zo goed mogelijk voldoen aan de eisen van mobiele toepassingen. De plannen omvatten onder andere het gebruik voor mobiele versie van Kontakt, KOffice en de Plasma Mobile werkomgeving. Het BlueDevil framework voegt betere ondersteuning voor veel Bluetooth-apparaten toe. Het is gebaseerd op BlueZ, dat gevonden kan worden op veel Linuxsystemen, en wordt snel volwassen. Op dit moment worden er alleen nog maar testversies uitgebracht. De ontwikkelaars richten zich op een volwaardige uitgave in KDE Platform 4.6 in januari 2011.

Ook uitgebracht vandaag:

Plasma Desktop and Netbook 4.5.0: Verbeterde gebruikerservaring

De KDE Plasma Workspaces 4.5.0

10 Augustus, 2010. Vandaag brengt KDE Plasma Desktop and Plasma Netbook Workspaces 4.5.0 uit. De bruikbaarheid van Plasma Desktop is verder verfijnd. De werkprocedures Mededelingen en taak-afhandeling zijn gestroomlijnd. Het mededelingengebied is visueel opgeschoond en de invoerafhandeling ervan is nu in alle toepassingen consistenter door het gebruik van het Freedesktop.org mededelingenprotocol dat voor het eerst geïntroduceerd werd in de vorige versie van Plasma Lees de complete aankondiging

KDE Applications 4.5.0: Meer, makkelijker in gebruik en de nieuwe routeplanning

De KDE Applications 4.5.0

KDE, een internationale vrije softwaregemeenschap, kondigt aan dat de KDE-toepassingen 4.5 vanaf nu beschikbaar zijn. Deze toepassingen, van spelletjes, educatie tot zelfs kleine hulpprogramma's, zijn in deze versie krachtiger en toch gemakkelijk in gebruik geworden. Lees de volledige aankondiging

 

Vorige: Overzicht

Volgende: KDE Plasma 4.5