KDE kondigt Plasma Desktop en Netbook 4.5.0 aan

Introductie

KDE, een internationale vrije software-gemeenschap, kondigt aan dat Plasma Desktop en Netbook Workspaces versie 4.5 vanaf heden beschikbaar is. De Plasma-werkomgevingen zijn verfijnd en vernieuwd op het gebied van semantische en taakgerichte werkprocedures.

Plasma Netbook's Search and Launch interface offers applications, contacts and the desktop search

Behalve dat er duizenden bugs gerepareerd zijn, waardoor de gebruikerservaring completer, bruikbaarder en aantrekkelijker is geworden, zijn er interessante wijzigingen opgenomen in deze uitgave:

 • Het mededelingengebied in het paneel is visueel opgeschoond. De eenkleurige pictogrammen zien er helder uit en de bruikbaarheid is verbeterd door consistentere gebruikersinteracties. De voortgang van downloads en andere langdurige operaties, aangegeven in het mededelingengebied, wordt nu afgehandeld via een visuele voortgangsindicator in de widget zelf. Ook is er verder gewerkt aan de weergave, categorisering en naast elkaar zetten van toepassingsmededelingen. Mededelingen van gedeelde Plasma-widgets op externe systemen kunnen nu, net zoals lokale gebeurtenissen, weergegeven worden.
 • KWin, het schermbeheerprogramma van de Plasma-werkomgeving, kan nu met behulp van tegelalgoritmen vensters op het scherm indelen zonder dat ze elkaar overlappen. Bij het zorgen voor de plaatsing van vensters voor de gebruiker volgt Kwin een aantal vaststaande regels. Het is nu ook mogelijk om vensters gemakkelijk te verplaatsen door een leeg gebied te slepen binnen het venster. Deze nieuwe functie verbetert de ergonomie van vensteromgang door gebruik te laten maken van lege ruimte als sleephandvatten. Deze nieuwe functie werkt alleen bij op QT-gebaseerde toepassingen, aangezien het voor een goed functioneren enige integratie vereist met de onderliggende toolkit. Het toevoegen en verwijderen van virtuele bureaubladen kan nu direct gedaan worden vanuit de bureaubladwisselaar. Naast deze wijzigingen zullen vele systemen profiteren van de verbeterde prestaties van venstereffecten.
   
 • Plasma-werkomgeving Activiteiten: de Zooming User Interface (ZUI) van de vorige versies van Plasma Desktop is vervangen door “Activiteitenbeheerder”; dit lijkt op de met versie 4.4 geïntroduceerde dialoog “Widgets toevoegen”. De nieuwe activiteitenbeheerder voorziet in het toevoegen, verwijderen, opslaan en herstellen van activiteiten, en maakt het mogelijk hiertussen te wisselen. Ook het visuele concept van een activiteit is verder uitgebreid. Activiteiten zijn nu beter te beheren en ondersteunen gebruikers in hun dagelijkse computerwerk door een duidelijker onderscheid te maken tussen de verschillende taken. De nieuwe activiteitenbeheerder is het eerste zichtbare stukje context-gewaarwording dat in Plasma is opgenomen via het gebruik van de door Nepomuk verstrekte Semantic Desktop-functies.
   
 • Plasma Netbook, de KDE-werkomgeving voor kleine laptops en netbooks, is ook sterk verbeterd in deze versie. De meeste aanpassingen zijn niet direct zichtbaar, maar maken het werken met netbooks aangenamer door betere prestaties en betere ondersteuning voor aanraakschermen.
   
 • Met het nieuwe hulpmiddel "oxygen-instellingen" kunnen ervaren gebruikers de standaard stijl Oxygen naar wens configureren. Tenslotte heeft de thema-engine Aurorae vele verbeteringen ondergaan; het vervaageffect is opnieuw opgenomen maar kan, afhankelijk van de mogelijkheden van het stuurprogramma van uw grafisch kaart, worden uitgeschakeld.
   
 • Om Vrije Software overal ter wereld te ondersteunen, kunnen KDE-toepassingen nu werken met Thaise, Taiwanese en Japanse kalenders. Ook worden er meer cijfersets ondersteund. Plaatselijke vakanties worden nu gedetailleerd getoond in de kalender-popup.

Clicking on the clock reveals the calendar, which displays holidays in your region

Een breed scala aan verbeteringen omvat onder andere KRunner's resultaatweergave, configureerbare icoonformaten in de panelen, het makkelijk instellen van panelen door midden van JavaScript en betere schaduwen. Ook kunnen in de Quick Launch widget nu de favorieten geordend worden door middel van klik-en-sleep en zijn Konsole en Dolphin verbeterd,  Het is ook mogelijk gemaakt om Plasma-applets te starten als afzonderlijke toepassingen via de toepassing plasma-windowed. Tot slot toont de Verwijderbare Mediabeheerder meer informatie in het geval dat er een fout optreedt.

Workspace-setup geherstructureerd

De configuratie voor de werkomgeving is geherstructureerd en is nu bereikbaar via een categorie in Systeeminstellingen. Via de nieuwe sectie Werkomgeving beheert u het uiterlijk en gedrag van uw Plasma-werkomgeving. Hier kunt u het thema naar wens instellen, de onderdelen Semantische Desktop en Desktop Zoeken in- of uitschakelen, en vele instellingen inschakelen waarmee u uw werkomgeving naar uw hand kunt zetten, zoals hoeken, visuele hulpmiddelen voor het beheren van vensters, het nieuwe onderdeel tegelen en nog veel meer.

The Workspace section in System Settings gives you full control over the look and feel of your workspace.

Werkomgeving-effecten verbeteren de gebruikservaring op vele manieren. Deze omvatten onder andere: het gebruik van OpenGL-gerenderde venster-voorbeelden in de taakbalk, en een bureaublad-rastereffect waardoor u virtuele bureaubladen kunt in- en uitzoomen. Als uw hardware of grafisch stuurprogramma deze grafische effecten niet correct ondersteunt, dan valt Plasma terug op het traditionele 2D-renderen. Wij raden aan het nieuwste grafische stuurprogramma en onderliggende XOrg-stack te gebruiken voor een optimale prestatie. In 4.5 hebben beheerders en distributeurs nu meer controle over de gebruikte grafische hardware en stuurprogramma's via per-effect blacklists. Dit maakt het gemakkelijker bepaalde functies in en uit te schakelen op basis van hun beschikbaarheid en stabiliteit op bepaalde systemen. Het voorziet ook in een kant-en-klaar vloeiend uiterlijk voor vele gebruikers.

Meer Schermafdrukken...

The Desktop Settings user interface has seen some nice usability enhancements Running jobs are visualized by Plasma, ...... multiple jobs are grouped and notifications are remembered for a while.

Plannen en werk in uitvoering

Het Plasma-team werkt verder aan prestatieverbeteringen van vensterbeheer. Ook staat op de agenda het verder uitbreiden van de volgende concepten: Activiteiten, het automatisch groeperen van gerelateerde vensters en ondersteunen van bureaubladuitrusting, de werkomgeving en toepassingen meer context-bewust maken, met inbegrip van het gebruik van geolocatie. Effecten, zoals het vervagen van transparante vensterachtergronden, worden ingezet om de ergonomie te verbeteren doordat ze tekst- en gebruikersinterface-elementen leesbaarder maken.
Er zijn ook nieuwe Plasma-werkomgevingen onderweg voor Media Center use-cases en mobiele telefoons. Tijdens de onlangs gehouden Akademy-conferentie werd het eerste telefoongesprek dat gebruik maakt van de nieuwe Plasma Mobile-schil gevoerd.

 

Vandaag werd ook uitgebracht:

KDE Development Platform 4.5.0 is verbeterd op het gebied van prestatie en stabiliteit. Verder is er een nieuwe high-speed cache en ondersteuning voor WebKit

The KDE Development Platform 4.5.0

10 Augustus, 2010. KDE brengt vandaag KDE Development Platform 4.5.0. uit. Deze uitgave bevat vele verbeteringen op het gebied van prestatie en stabiliteit. De nieuwe KSharedDataCache is geoptimaliseerd voor een snellere toegang tot bronnen die op de schijf zijn opgeslagen, zoals pictogrammen. De nieuwe WebKit-bibliotheek zorgt voor integratie met netwerkinstellingen, opslag van wachtwoorden en vele andere functies die men in Konqueror aantreft. Lees de complete aankondiging

KDE-toepassingen 4.5.0: verbeterde bruikbaarheid en routeplanning

The KDE Applications 4.5.0

10 Augustus, 2010. Het KDE-team brengt vandaag een nieuwe versie uit van de KDE-toepassingen. Vele educatieve programma's, hulpmiddelen, spelletjes en grafische hulpprogramma's zijn verder verbeterd en bruikbaarder gemaakt. Routeplanning, ondersteund door OpenRouteService, is opgenomen in Marble, de virtuele globe. Konqueror, de webbrowser van KDE, kan nu zo worden ingesteld dat het gebruik maakt van WebKit, waarbij het onderdeel KWebKit beschikbaar is in de Extragear-repository.  Lees de complete aankondiging

Vorige: KDE Platform 4.5

Volgende: KDE Applications 4.5