KDE Software Compilation 4.4.0 (Codename: "Caikaku") vrijgegeven

Op 9 februari 2010 werd KDE Software Compilation 4.4.0 vrijgegeven. In KDE Software Compilation 4.4.0 wordt een nieuwe interface geïntroduceerd voor netbooks, eigen tabbladen voor vensters, en het KAuth raamwerk voor authenticatie, naast andere verbeteringen en nieuwe toepassingen.

9 februari 2010. KDE kondigt vandaag de onmiddellijke beschikbaarheid aan van de KDE Software Compilation 4.4.0, "Caikaku", waardoor de gebruikers van Free Software de beschikking krijgen over een innovatieve verzameling van toepassingen. Er worden enkele belangrijke nieuwe technologieën in geïntroduceerd, waaronder sociale netwerken, en mogelijkheden voor online samenwerken, een nieuwe interface voor netbooks, en infrastructurele vernieuwingen zoals het KAuth-raamwerk voor authenticatie. Het foutmeldingssysteem van KDE meldt dat er 7293 programmafouten zijn verbeterd, en dat er aan 1433 verzoeken voor nieuwe eigenschappen is voldaan. De KDE-gemeenschap zou graag iedereen willen bedanken die aan deze uitgave heeft bijgedragen.

 

Lees de Visual Guide To KDE Software Compilation 4.4 voor verdere bijzonderheden over de verbeteringen in 4.4 of lees verder voor een overzicht.

Plasma Werkruimte introduceert sociale en webeigenschappen

De KDE Plasma Werkruimte biedt de basisfunctionaliteit die een gebruiker nodig heeft voor het starten en het beheer van toepassingen, voor bestanden en globale instellingen. De ontwikkelaars van de KDE Werkruimte geven ons een nieuwe interface voor netbooks, een mooie vormgeving, en een verbeterde werkverdeling voor Plasma. De invoering van sociale eigenschappen en voor online diensten komen voort uit de aard van het samenwerken door de KDE-gemeenschap als een team voor Free Software.

  • Plasma Netbook doet zijn intrede in 4.4.0. Plasma Netbook is een alternatieve interface voor de Plasma Desktop, speciaal ontworpen voor het egonomisch gebruik op netbooks en kleinere notebooks. Vanaf het begin is het Plasmaraamwerk ook bedoeld voor andere apparaten dan desktops. Plasma Netbook heeft veel dezelfde onderdelen als Plasma Desktop, maar is speciaal ontworpen voor het gebruik van het kleine scherm, en ook om beter geschikt te zijn voor invoer met een aanraakscherm. De schil van Plasma Netbook  beschikt over een toepassingenstarter en zoekinterface in een volledig scherm, en een Newspaper, waarin vele widgets voor het tonen van content van het web, en kleine hulpmiddelen die reeds bekend zijn van het broertje van Plasma Netbook.
  • De Social Desktop heeft verbeteringen voor de Community widget (eerder bekend als Social Desktop widget), hiermee kunnen gebruikers in deze widget berichten sturen en vrienden zoeken. De nieuwe Social News widget toont wat er nu allemaal gebeurt in het sociale netwerk van de gebruiker, en de nieuwe Knowledge Base widget stelt de gebruiker in staat antwoorden en vragen te vinden afkomstig van diverse providers, inclusief de eigen kennisbank van openDesktop.org.
  • De nieuwe tabbladen in KWin maken het mogelijk vensters in tabbladen te groeperen, waardoor het beheren van grote aantallen toepassingen gemakkelijker en efficiënter wordt. Verdere verbeteringen zijn het vastklikken van vensters aan een zijde van het scherm, en het maximaliseren van een venster door slepen. Ook heeft het KWin-team met de Plasmaontwikkelaars samengewerkt bij het verder verbeteren van de interactie tussen toepassingen in de werkruimte , waardoor animaties en performance worden verbeterd. En verder kunnen vormgevers gemakkelijker thema's voor de vensters ontwikkelen en delen, dankzij de ontwikkeling van schaalbare graphics voor het decoreren van vensters.